Czy wina naturalne same się obronią?

0
503

Co jest takiego w winie naturalnym, że jest ono – zwłaszcza we Francji – dość często krytykowane?

Owszem, trudno sądzić, aby chodziło o jeden gatunek wina. Tutaj raczej wchodzi w grę styl jego produkcji i cała ta filozofia, która jej towarzyszy.

 

Naturalnie a hurtowo

Nie jest tajemnicą, że wina naturalne to poważne wyzwanie dla rynku winiarskiego we Francji. Owszem, słowo „poważne” jak na 10 procentowy udział w rynku może i jest nieco przesadzone, ale pamiętajmy, że naturalna produkcja win ma we Francji stosunkowo krótką historię. Te 70 – 80 lat nic nie znaczą w odniesieniu do wielowiekowej tradycji produkcji wina. Fakt, trudno sądzić, aby jeszcze kilkaset lat temu ktoś na poważnie brał pod uwagę stosowanie sztucznych metod stymulacji produkcji wina, ale w ten sposób powstali najwięksi producenci tamtejszego rynku. Dziś część ich rynku zabierają producenci win naturalnych.

 

Eksportowy hit? Niekoniecznie…

Trudno też sądzić, aby naturalne wina francuskie pojawiały się jakoś szczególnie często na polskim rynku importowym. Faktem jest, że wchodzą w skład ofert wielu niszowych sklepów z francuskim rodowodem, ale bądźmy szczerzy – ich udział na rynku jest niewielki. Dlatego wśród importowanych win królują przede wszystkim produkty największych producentów, którzy nie tworzą nowych marek uwzględniających jedynie naturalne procesy produkcji wina. Trzeba też uczciwie przyznać, że rozpoznanie naturalnego wina francuskiego nie jest łatwe.

 

Trudności proceduralne

Nie można zapominać, że i francuskie prawodawstwo nie jest zbyt optymistycznie nakierowane względem win naturalnych. Poniekąd wynika to z faktu, że tak naprawdę… nie ma win, które w całości powstawałyby jedynie w sposób naturalny. Niemniej istnieją jasne przepisy, które dokładnie określają warunki ich powstawania. Zgodnie z nimi wina naturalne zawierają jedynie szczątkowe ilości siarki, która jest prawdziwym katalizatorem winnej reakcji.

 

Podsumowując, wina naturalne we Francji „nie mają” łatwo. A szkoda, bo ich smak, kolor i aromat są pod wieloma względami wyjątkowe i znacząco różnią się od tego, co mają do zaproponowania więksi konkurencji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here